Salt och jod

Jag får ofta frågor om jod i salt och örtsalt. Så jag tänkte reda ut hur man får tillräckligt med jod även om man minskar saltmängden i maten eller byter vanligt salt mot örtsalt.

Jod i salt och örtsalt

Jod – en viktigt mineral

Jod är en mineral som vi behöver i väldigt små mängder, men det är ändå väldigt viktigt. Det behövs för sköldkörtelns funktion och får vi för lite i oss kan det leda till struma.

Jod finns i marken och mängden varierar mycket mellan olika geografiska platser. Vi i Norden har låga halter i våra jordar. Därför berikar vi vårt salt med jod sedan nästan 100 år.

De flesta vuxna rekommenderas att äta 150 µg jod per dag. Det är svårt att få i sig det från mat som inte innehåller joderat salt.

Jod i salt

Varför berikas just salt med jod? Jo det är alltid svårt att hitta ett idealt livsmedel att berika; men salt har fungerat bra för jod! Vi behöver äta mer jod men samtidigt ska vi inte få i oss alltför mycket. Salt äter vi alla men samtidigt ska vi ju inte äta så mycket; därför är salt idealt i detta fall.

Halterna jod i det joderade saltet är så högt så det räcker med 3 g salt för att komma upp i den mängd vi behöver. Eftersom medelkonsumtionen av salt ligger på ca 11 g per person kan vi gott och väl minska mängden salt i maten utan att vi riskerar att få för lite jod i oss. För blodtryckets skull bör vi inte äta mer än 6 g salt. Därmed kommer vi gott och väl upp i mängden jod som vi behöver även i kosten som sänker ditt blodtryck.

Många undrar också om man får tillräckligt med jod om man äter örtsalt. Det skulle det inte göra om du enbart använder örtsalt. Men i praktiken använder du kanske inte örtsalt i t ex bröd eller vid all matlagningen. Kontentan blir att äter du 3 g av det joderade saltet och resten örtsalt så får du i dig det jod som du behöver.

Fakta om jod:

  • Joderat salt innehåller 50 µg jod per gram salt
  • Icke joderat salt innehåller 0,12 µg jod per gram
  • Örtsalt innehåller 6 µg jod per gram (kan variera mellan olika sorter)
  • Mager fisk och skaldjur innehåller jod, men varierar beroende på var den är fiskad
  • Utan joderat salt är risken stor att få struma
  • De flesta av oss behöver 150 µg jod per dag
  • Vid graviditet och amning är behovet större för barnets utveckling; samtidigt kan alltför stora mängder påverka fostrets mentala och fysiska utveckling negativit
  • Algprodukter kan innehålla stora mängder jod (var försiktig vid graviditet och amning)
  • Mängden jod i maten bör inte överstiga 600 µg

Livsmedelsverkets hemsida kon du läsa mer om jod.

Vill du veta mer om kosten som sänker ditt blodtryck klicka här>>>

Maria Åkesson, utbildningsansvarig nutritionist på Kåsessons utbildning

Lämna ett svar