Matsvinn – försvinnande gott!

morötter, tomater, lök mm

Jag hittade en 2 kg påse morötter som legat i skafferiet lite för länge. Att slänga dem var inget alternativ; Vi ska ju tänka på miljön och minska vårt matsvinn. Jag antog istället utmaningen att göra något med dem! Min hjärna gick varm ett tag – vad skulle jag göra med alla morötter?

Jag hade ju tänkt baka bröd, kanske en soppa? – men då skulle jag ju inte alla morötter gå åt! I kylskåpet låg även en halv rotselleri och en säck potatis som jag köpt för halva priset som “ät-nu-vara”.

Kreativa morotsbiffar

Kreativiteten sprudlade i köket och jag skalade morötter potatis och rotselleri så det stod härliga till. Morotsbiffar skulle det bli!

Jag rev allt ganska grovt. Sen vispade jag ihop ägg, dijon-senap, salt, vitpeppar, hackade lite chilifrukter (går lika bra att använda chilikrydda), jag hittade keso i kylskåpet och en ostkant som jag också rev. Om jag hade haft lite färska örtkryddor hade de också åkt ner. För att få det att hålla ihop tog jag i lite ströbröd och blandade allt i en stor bunke.

Smaksensation

Det är alltid bra att provsmaka – speciellt när man improviserar! Så jag stekte några morotsbiffar i stekpannan – och de smakade ljuvligt!

De söta morötterna tillsammans med den smakrika rotsellerin balanseras väl upp med potatisen. Smakrik dijon-senap, lite hetta från chili och lite extra smak från ost och keso gjorde att det knappt behövdes något salt – bra för alla som vill sänka blodtrycket!

Billigt

Morotsbiffarna blev inte bara goda och bra för miljön; de blev även väldigt billiga! Jag har inte räknat exakt vad de kostade. Men det blev inte många kronor per portion! Så detta är riktigt god mat som är hållbar på många sätt: för plånboken, miljön och hälsan!

Svinnmat - morotsbiffar med sallad

Stektips

Det blev en rejäl sats, så om jag skulle steka allt på stekjärn skulle det ta lång tid! Och den tiden ville jag ägna till att göra ett morotsbröd istället. Så jag tog bakplåtspapper och smorde med flytande smör- & rapsolja. På det klickade jag ut mina biffar och in i ugnen. Det blev 3 välfyllda plåtar – så nu har vi en hel del matlådor färdiga. Och inte behöver man så mycket tillbehör till biffarna; vi kryddade lite keso med örtsalt och peppar och sedan en god grönsallad och måltiden var klar!

När man gör biffar – vilken sort det än är – så är det väldigt smart att steka dem i ugn. Det sparar inte bara tid utan man använder betydligt mindre fett. Ca 225 grader i 15 – 20 min körde jag mina biffar.

Vill du få fler tips och recept?

Vill ni veta hur jag gjorde morotsbrödet så kommer det vid ett annat tillfälle! Skriv in er på Kåsessons nyhetsbrev så får ni påminnelse när jag lägger upp något matnyttigt här på bloggen – fler recept och tips blir det!

Klicka här >>> så kommer du direkt till formuläret där du skriver in dig på nyhetsbrevet!

Vill du testa fler recept som är bra för blodtrycket så har jag gjort en receptsamling just för dig klicka här>>> och läs mer!

Lämna ett svar