Soppa – gott, enkelt, lyxigt och billigt

Soppa

Soppor för allas smak och plånbok

  • Soppa är gott! – och du kan variera smaken i det oändliga
  • Med soppa får du lätt i dig grönsaker som du mår bra av! Som t ex sänker högt blodtryck, håller blodsockret i schack eller ser till att vi blir mätta utan att överäta
  • Det är lätt att laga! – med få ingredienser kan du göra en riktigt god soppa!
  • Billiga ingredienser som ändå kan bli riktigt lyxigt
  • Du kan variera dig med många olika grönsaker – ta vad du har och vad du är sugen på!

Mina sopptips

Detta behöver du

  • grönsaker, buljong och kryddor
  • en kastrull
  • slev
  • skärbräda 
  • kniv
  • mixerstav är inget måste – men hjälper dig att enkelt göra en riktigt mustig slät soppa eller soppgrund
Kastrull, kniv, mixer mm

Mixerstav

Med mixerstav kan du mixa direkt i kastrullen. Det blir enkelt och användbart i många sammanhang. Den behöver inte kosta mer en ett par hundra. Men som med allt annat så finns mixerstavar med massa tillbehör och då kostar de givetvis mer!

Gör soppa av det som finns hemma

Titta i skafferiet, kylskåpet eller frysen vad som finns; t ex potatis, rotfrukter, paprika, lök, olika sorters kål, bönor, majs eller ärtor osv.

Om moroten har blivit lite mjuk eller paprikan börjat torka – släng dem inte utan ta i dem i en soppa!

Stocken på broccolin eller blomkålshuvudet är fantastiskt goda i soppan!

Gör så här:

  • Inventera vad som finns i ditt kylskåp, skafferi eller frys som du kan använda i soppan. Se tips ovan!
  • Koka upp buljong och lägg i t ex potatis och rotfrukter; broccoli eller blomkålsstock (skalade och tärnade).
  • Broccoli och blomkålsbuketter kan du spara och ta i mot slutet.
  • När potatis och rotfrukter är mjuka mixar du soppan slät med stavmixer.
  • Blir den tjock kan du spä med vatten eller buljong.
  • Vill du ha lite tuggmotstånd så kan du lägga i broccoli eller blomkålsbuketter, några fiskbitar (t ex laxfilé i tärningar), ärtor, bönor, majs osv.
  • Låt koka några minuter, men de ska fortfarande ha lite tuggmotstånd. 
  • Smaka av soppan med salt, peppar och gärna lite chili eller örtkryddor.
  • Lite grädde i soppan förhöjer smaken; 1 msk per 5 dl soppa är lagom för att förhöja smaken samtidigt som mängden fett hålls nere. Lite grädde kan lyfta fram grönsakernas goda smak, men öser man på med grädde dämpas smakerna istället och det är ju synd på de goda grönsakerna! 

Recept - Linssoppa

En mycket enkel soppa som mättar bra och är fantastisk god. Den är bra för både mättnad, blodsocker och blodtryck. För dig som ska få ner ditt blodtryck så håll igen på extra salt – buljongen innehåller salt så smaka av innan du saltar mer!

Linssoppa
  • 1 gul lök
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1 msk rapssolja
  • 2 dl röda linser
  • 1 tsk paprikapulver
  • 1 tsk torkad basilika
  • 400 g krossade tomater
  • 1 l vatten
  • 1 grönsaksbuljongtärning
  • (ev salt), svartpeppar

Gör så här:

  1. Skala och hacka lök och vitlök
  2. Fräs löken i olja
  3. Tillsätt linser, paprikapulver och basilika
  4. Häll på krossade tomater, vatten och buljongtärning
  5. Låt koka i 15 min
  6. Smaka av med (ev salt), peppar, mer paprikapulver och basilika

Servera med ett gott bröd!

Smaklig måltid!

Maria Åkesson, utbildningsansvarig nutritionist på Kåsessons utbildning

Mer inspiration och prenumeration på vårt nyhetsbrev

PS. Vill du ha fler recept?

Då hittar du våra receptsamlingar och kurser här>>>

Vill du få gratis nyhetsbrev med fler recept, inspiration, fakta osv anmäler du dig här>>>

Lämna ett svar