Kickstart eller mjukstart av det nya året?

Förändring

Har du kick-startat det nya året och med full energi? Har du gått in för att göra någon förändring som ska leda till att du mår bättre? – Grattis – håll i och håll ut!

Eller kör du mjukstart? Januari var kanske en startsträcka, en uppvärmning inför förändringar som ska komma? – Du är på gång! Kom igen nu kör vi!

Eller tillhör du den stora skaran som inte riktigt kan ta dig för att göra någon förändring fast du kanske vet att det borde vara bra? – Heja dig du klarar det!

Oavsett hur du startat året så kommer här lite tips!

Din vilja att förändras

Hur vi tar oss an förändringar är ju olika från person till person, men också beroende på hur angeläget det är för oss! Din vilja att förändras och din motivation är avgörande för hur lyckad förändringen blir.

Är det en förändring som utan förvarning bara sker vare sig du vill eller inte? Då finns det inte så mycket val – det är bara att göra det bästa här och nu!

Är det en förändring som någon annan tycker att du borde göra? Då har du höga hinder att hoppa över och utan den egna motivationen så är den förändringen dömd att misslyckas!

Men när du själva inser att “jag borde göra något för att få en förändring” – då har du fått mer kraft att hoppa över hindret, även om det fortfarande är en bit kvar!

Ta dig över hinder

Ta dig över hinder - hoppande häst

Nu gäller det att hitta motivationen/din vilja att förändra och se att vinsten med förändringen är större än den energi och kraft det tar att genomföra den.

Vad ger dig kraft att ta dig över hinder?

Har du någon gång hittat motivation till något som du har genomfört så kan du säkert applicera det på andra saker också.

Förändringar och minsta motståndets lag

Förändringar medför nästan alltid ett motstånd. Människan är i stort sett konstruerad för att följa minsta motståndets lag – det är ju därför vi ofta går i de gamla upptrampade spåren! Men om du alltid går de upptrampade stigarna kommer du ju aldrig att få se nya saker!

Jag vill påstå att varje gång du vågar ta en liten avstickare från de upptrappade stigarna så kommer du att hitta positiva känslor som ger dig en kick att gå vidare!

Vilka känslor har kommit till dig när du t ex var kär för första gången och till slut tog mod till dig och prata med hen? Eller när du kämpat och sedan klarat av att t ex ta körkort/ta studenten/springa ett lopp etc.

Skidåkare i fjällen

En känsla jag brukar tänka på är de gånger som jag tagit mig uppför fjället på skidor; kämpat i flera timmar och till slut kommit upp. Där får jag den fantastiska belöningen när jag ser ut över flällandskapet. Det var ett gigantiskt motstånd att ta sig upp, men belöningen var enorm! Känslor som eufori, stolthet, styrka, lättnad, glädje osv . Även om det på vägen kan ha varit en hel del känslor av ”vad har jag gett mig in på”, ”hjälp!”, ”hur ska jag ro detta i hamn?” osv.  

Men i slutändan har jag känt att jag har vuxit och utvecklats och det ger mig kraft att vilja utmana mig igen.

Därför tror jag att vi alla mår bra av att göra förändringar om det så bara är små, små saker i vår vardag. Det kan vara att våga välja en ny maträtt eller se till att genomföra en ny vana som att träna balansen genom att stå på ett ben när du borstar tänderna. Läs gärna blogginlägget om mikrovana här>>

Att övervinna motstånd – så får du till en förändring

motstånd

Är det stora livsavgörande förändringar, som att byta jobb eller bostadsort; lämna en partner eller börja leva tillsammans med en partner, så är det självklart att det behöver ta tid. Man behöver marinera tankarna och vrida och vända på för- och nackdelar, man kanske behöver stöta och blöta olika alternativ.

Men de små förändringarna som inte får några andra resultat än att du mår bättre borde ju inte vara så svåra att genomföra? Men varför är det då så svårt?

  • Det kan ju bero på maktlöshet och en känsla av att inte veta vad eller hur du ska göra eller att inte ha energi och ork till att ta tag i det.
  • Det kan bero på att du inte vet vad resultatet blir och du väger resultatet mot vad du tror att du behöver göra för uppoffringar.
  • Du kanske är orolig eller funderar på vad omgivningen ska säga? Du har kanske en image att vara på ett visst sätt – hur blir det om jag rubbar på den?

Jo vi kan hitta massor med undanflykter som håller oss kvar i de gamla spåren. Det är ju tryggt! Men….. är det inte lite småtråkigt?

Våga hoppa!

Våga hoppa

För att ta ett steg så behöver vi våga! En del behöver både hängslen och livrem för att våga; andra kastar sig ut i det fria och låter vindarna ta dem dit de bär!

Det är bara att inse att vi är olika rustade för att våga göra förändringar. Vi har olika genetiska arv och olika erfarenheter med oss i bagaget. Det gör att vår inställning till förändring blir så olika.

Hur kan du lyckas med en förändring?

Men hur kan du lyckas att våga ta dig över ett hinder? Kort och gott finns två strategier:

  1. Anpassa höjden till din förmåga
  2. Träna mer

Jag har jobbat med utbildningar inom mat, hälsa och matlagning i över 30 år. Och jag har träffat på så många rädslor och troer att saker och ting måste vara på ett visst sätt.

Det finns så många myter om hur du ska leva ett hälsosamt liv! Skulle du leva upp till allt det – då skulle det hälsosamma livet bli ett gigantiskt projekt och risken att allt faller samman blir enormt stor! Då struntar du i förändring för det blir en alltför stor grej av det eller så satsar du för fullt och kör huvudet i väggen!

Men tänk om du skulle få en liten förändring att bli en stor hälsovinst! Skulle du kunna tänka dig att ta dig an den då?

I tidigare blogginlägg har jag skrivit om att det är de små stegen som du håller i som gör de stora hälsovinsterna. Du har väl sett filmen “5 steg för att nå dina mål”? Annars kan du skriva in dig på vårt nyhetsbrev så får du tillgång till den och då får du även andra tips och nyheter skickat till dig!

Jag tänkte fortsätta att ge er lite tips här på bloggen för att ni ska hitta små guldkorn att ta till er t ex matlagningstips eller hur ni kan tänka kring måltider och val av livsmedel mm. Så glöm inte att anmäla er till nyhetsbrevet!

PS. Sen har vi ju alla våra kurser där du får både kunskap och hjälp med att ta dig från kunskap till handling!

Vill du ha vårt nyhetsbrev? Klicka här>>>

Må så gott och våga hoppa! Hur högt avgör du själv!

Hoppande valp i ramslöksfält

Lämna ett svar