Alla dessa förbud!

Säg "hoppa INTE i vattenpölen och barnet kommer garanterat att hoppa i vattenpölen.

Säg mig vad jag INTE får göra – och jag gör det!

Varför håller så många på att tjata om vad man inte får äta? Det är ju ungefär som att öppna en chokladask framför barn och säga ”se men inte röra”. Eller att säga till ett barn ”nu får du inte hoppa i vattenpölarna”! Vad är det första barnet gör när det kommer ut? Jo hoppar i vattenpölarna!

Det där ”inte” det försvinner i vårt medvetande och det uppfattas i stället som en uppmaning ATT göra!

En ärta som barnet inte får äta går garanterat ner - förutsatt att du är en bra förebild

Ärttricket

Det smartaste tricket för att få barnen att äta grönsaker är, som många småbarnsföräldrar vet, att säga att de inte får äta. Om ett barn t ex inte vill äta ärtor; lägg då några ärtor sidan om tallriken och säg att hen INTE får äta upp dem! Förmodligen kan inte barnet låta bli ärtorna och lite pillemariskt stoppar hen dem i munnen när du vänder dig bort.

Förutsättningen är ju förstås att du som vuxen agerar som en bra förebild och äter av ärtorna och kanske berättar hur goda de är.

Jag äter det jag vill äta. Förbud triggar bara mer trots.

Om nu hjärnan tar bort det där ”inte” för oss vuxna också – varför ska vi då hålla på att prata så mycket om vad vi inte ska äta! Håller någon på att tjata om att jag inte får äta en chokladbit så kan jag liksom barnen bli trotsig och äta bara för att JAG vill och jag behöver minsann inte lyssna på någon annan!

En oknäppt knapp i en skjorta kan också vara trots.

Visst finns det en trotsig ådra i oss alla

Jag kan nog inte ställa mig till de mest trotsiga i världen, men jag ska berätta om en händelse som jag burit med mig sen min högstadietid – och det är nästan 40 år sedan – hu vad tiden går!

Jag skulle redovisa hur man stryker en skjorta i hemkunskapen! Strukit skjortor hade jag minsann gjort en hel del så det var ju inga problem! Jag berättade ingående! Jag avslutade med ”och sedan hänger man upp skjortan”. Men läraren envisades med sträng ton ”och sen då”! Och jag kunde för mitt liv inte förstå vad hon menade. Hon upprepat ”och sen då” ett antal gånger (som jag i alla fall kommer ihåg det). Då rann all min stolthet för att jag klarat uppgiften galant av mig och jag kände mig så misslyckad för att jag inte kom på vad jag skulle ha gjort mer. ”Man ska ju knäppa översta knappen” sa min lärare med sträng ton.

Det var så självklart för mig att det hörde till att hänga upp skjortan så jag missat att redovisa den lilla detaljen. Men efter detta har min trots tagit sig uttryck i att jag INTE knäpper några knappar i skjortan när jag strukit den! Jag vet det är ju dumt! Hon har ju ingenting att göra med mina skjortor längre, men det finns nog en liten trotsig ådra i oss alla!

Varför allt tjat om vad vi inte får äta

Vardagsfavoriter

Nu tillbaka till maten och varför alla tjatar om allt man inte får äta! Jag tror att så gott som alla har ett ganska bra hum om var som är bra att äta! Men så många som inte äter så ändå! Varför? Jo för att vi tjatar om vad man inte får äta; och då kommer den där lille trotsige i oss fram och säger jag ska minsann….

Nej sluta prata om allt som ska undvikas! Prata istället om vad som är bra och se i stället till att du VILL äta det som är bra för dig! Hitta inspiration och hitta dina vardagsfavoriter!  

Hitta inspiration till dina vardagsfavoriter

Äter du bra i vardagslag så är det ju inga problem att ta ett glas vin, äta lite choklad eller en tårtbit ibland. Det är när ibland övergår till ofta och när vardagen inte innehåller det du mår bra av som du senare i livet med stor sannolikhet får betala med sämre hälsa och kanske färre levnadsår.

Men det fina i kråksången är att det finns så mycket som är gott och som också kan vända skutan om du drabbats av t ex hjärt- kärlsjukdom, högt blodtryck eller diabetes. Det finns hopp om att även du kan få tillbaka en bättre hälsa och kanske några fler friska år!

Äter du bra i vardagslag är det inga problem att njuta av ett glas vin, choklad eller en tårtbit ibland!

Sen har vi våra vanor och rutiner som påverkar vad vi väljer – men det återkommer jag till en annan gång!

Maria Åkesson, Nutritionist och kursansvarig på Kåsessons Utbildning

PS. Kåsessons utbildning jobbar både med inspiration till bra mat och hur du kan förändra dina vanor så de blir hållbara på lång sikt. Välkommen in och se vad vi har att erbjuda!

Alla våra kurser och information grundar sig på näringsrekommendationer från Statens Livsmedelsverk.

Lämna ett svar