Bråka inte med din biologi!

Har du någon gång försökt gå ner i vikt och känt att kroppen stretar emot?

Bråka inte med din biologi

Här får du en kortfattad förklaring till varför vi ofta slåss mot Goliat i stället för att göra det som gör verklig skillnad när du vill minska din vikt!

Ge kroppen förutsättningar att reglera din vikt

Kroppen är fantastisk på att reglera alla funktioner av sig själv; bara den får bra förutsättningar. Vi behöver inte tänka på att andas, transportera energi och näring ut till kroppens olika delar, nervimpulser osv. Men visste du att vi även har en inbyggd reglering av hur mycket fett det ska finnas i kroppen?

Ge kroppen förutsättningar att reglera din vikt

Det livsviktiga fettet

Fettet är viktigt! Därför vill kroppen spara på det så det finns ett lager av energi om det blir kristider. Men fettet har även flera andra funktioner t ex att bilda könshormoner, fungera som stötdämpare – hade du t ex inget fett i dina fotsulor skulle du få stora problem med att gå, osv.

Hur mycket och var på kroppen du lagrar in fettet är däremot individuellt. Det styrs av flera faktorer som vi inte kan göra något åt. T ex beror det på genetiska faktorer och mängden fettceller som bildats under vår uppväxt. Dessa faktorer gör att var och en av oss har en utgångsvikt som är svår att ändra – oavsett om du vill gå uppåt eller neråt i vikt.

Om du har utsatts för trauman, sjukdomar eller händelser som leder till viktuppgång kan denna utgångsvikt ändras. Kroppen ställer då in sig på att det är denna vikt som är den ideala för just dig! Kroppen gör då allt för att du ska behålla denna vikt!

Hunger och mättnad

Som ni alla vet är det balansen mellan energi in och ut som i huvudsak avgör hur mycket fettväv vi har i kroppen.

Hunger och mättnad styr till stor del hur mycket vi äter. Men känslan av hunger och mättnad beror på flera saker så som magsäckens uttänjning och hormonutsöndring. Hormonutsöndringen regleras i sin tur bl a av hur mycket och vilka näringsämnen vi äter.

Dessa signaler är så oftast mycket starkare än vilja och förmåga att äta mindre och motionera mer! Därför är det så mycket smartare (och roligare) att se till att kroppen får de förutsättningar som den behöver för att klara av att själv reglera den fettmängd den behöver!

Bantning ställer kroppen i stress och du får bara kämpa mer och mer mot din egen kropp! Finessen är att i stället börja jobba med kroppens signaler och underlätta för kroppen!

Hur gör vi då?

Hela systemet behöver psykisk och fysisk balans

Hela systemet behöver komma i psykisk och fysisk balans. Kanske inte så enkelt, men varje litet steg i den riktningen är guld värt. Här kommer några saker som du säkert vet är bra för dig. Men visste du att detta även påverkar din vikt i allra högsta grad?

  • Sömn och återhämtning – är grunden till fysisk och psykisk hälsa. Sambandet mellan sömnproblem och övervikt är starkt. Inte minst på grund av att sömnbrist ökar stresshormoner och påverkar våra hunger och mättnadshormoner så vi äter mer.
  • Undvik stress – en stressad person söker sig ofta till någon form av belöning för att undvika den obehagliga känslan av stress. Inte sällan består belöningen av mat som snabbt ger tillskott på energi, t ex godis, läsk eller glass utan att ge någon riktig mättnad.
  • Regelbundna mattider – om kroppen är förberedd på att ta emot mat är det så mycket enklare att ta hand om den! Regelbundna mattider ökar också chansen att planera maten så det blir den mat som är bra för dig och du kan styra din hunger och mättnad mycket lättare.
  • Ät mat som ger mättnad och näring – mättnadssignalerna styr hur mycket mat du äter. Du får mättnadssignaler genom bl a att magsäcken tänjs ut, näringen i maten signalerar att du ätit tillräckligt och styr hur mycket du äter nästa måltid. Men att t ex dricka söta drycker ger ingen mättnad. Den energi du får i dig från drycken blir ett extra tillskott som kroppen inte registrerar – du kommer att över äta!
  • Rörelse – du är skapt för rörelse! All rörelse är viktig! Gör du något lite mer än igår så är det bra! Du kanske inte ser så mycket på vågen men rörelse ger effekt på hela ditt välmående; mindre stress, mer muskler, bättre sömn etc.

Ditt livspussel

Ditt komplexa pussel

Allt detta är komplext och ett personligt pussel som behöver läggas. Behöver du hjälp med detta? Då har vi ett program som kan hjälpa dig. Vår metod utgår från forskning och beprövad erfarenhet!

Klicka här >>> så kan du läsa mer.

Vill du få mina blogginlägg på mail så anmäl dig till vårt nyhetsbrev, klicka här>>> . Just nu får du dessutom en pdf med “5 steg till ett lättare liv” utan kostnad när du anmäler dig (gäller till 210930).

Maria Åkesson, Nutritionist och kursansvarig på Kåsessons Utbildning

Lämna ett svar