Jag kokar alltid minst dubbelt så mycket nypotatis som går åt! Med en påse kokt nypotatis i kylskåpet kan du alltid få en fantastisk lunch på 5 minuter! Här får du 5 snabba lunchtips med nypotatis:
1. Snabbast av alla!
Knäckebröd med lite kaviar och skivad nypotatis toppad med klippt gräslök eller finhackad rödlök. Toppa med en bit inlagd sill om du vill; Då är den fulländad!
2. Tillbehör till grillat – i ugnen
En varm eller ljummen potatissallad som passar som tillbehör till både grillat kött, fisk eller vegetariskt alternativ!
Gör så här:
- Halvera potatisarna och lägg på en plåt med bakplåtspapper
- Lägg även på några buketter blomkål, broccoli och/eller morötter
- Tvätta en citron noga och riv lite av citronskalet över potatis och grönsaker
- Pressa resten av citronen över
- Ringla på lite olja och rör om
- In i ugnen på 200 – 225 grader tills de fått färg
- Krydda med örtkryddor och lite flingsalt
3. Tillbehör till grillat – på grillen
Vill du göra allt på grillen? Du kanske inte har tillgång till ugn eller bara vill göra det enkelt för dig?
Då kan du förbereda ett knyte med kokt potatis och grönsaker (t ex som tipset ovan) hemma. Ta t ex ingredienserna i tipset ovan och lägg i dubbelt folie och gör till ett knyte. Var och en kan ju göra sitt knyte och ta i de grönsaker som man själv tycker om. Krydda gärna med vitlök, en kvist timjan eller rosmarin.
Lägg knytet på grillen – du kan också lägga det direkt på glöden, men då får du ha god koll och vända det emellanåt.
4. Somrig potatissallad med rotfrukter
Detta är min favorit bland sommarsallader!
Till ca 4 port
- Ca 15 st kokta nypotatisar
- 2 morötter
- 1 kålrabbi
- Ett knippe rädisor
- 1 rödlök
- Örtkryddor (gärna färska t ex oregano, timjan och citronmeliss; men du kan också använda en god salladskrydda)
- 1-2 msk Olivolja eller rapsolja
- 1-2 msk dijonsenap
- 1 msk vitvinsvinäger
- 2 krm flingsalt
- Grovmalen svartpeppar
Gör så här:
- Blanda ihop olja, dijonsenap, vitvinsvinäger, flingsalt och svartpeppar i en skål.
- Skala morötter och kålrabbi. Skiva i tunna skivor med en potatisskalare, osthyvel eller mandolin. Vill du ha långa skivor hyvlar du på längden.
- Hacka rödlöken fint
- Skiva rädisorna
- Blanda ner grönsakerna i skålen och rör om väl. Låt stå en stund (gärna 30 min) så mjuknar rotfrukterna.
- Skär den kokta potatisen i bitar och blanda ner i salladen
- Hacka de färska örterna och rör ner
Ät till en bit grillat kött, haloumi, kyckling eller bara som den är.
Variera gärna med andra rotfrukter!
5. Sommarsallad med ägg och tonfisk
Mättande och jättegod!
Ca 4 port
- 15 kokta kalla nypotatisar
- 2 hårdkokta ägg
- 1 rödlök
- 1 burk tonfisk i olja
- 2 avokado
- Några droppar citronsaft
- Ev lite svartpeppar
- Lite klippt gräslök till garnering
Gör så här:
- Koka äggen i 8 min och lägg dem i kallt vatten så de svalnar
- Dela potatisen i mindre bitar
- Hacka rödlöken fint
- Klipp gräslöken i cm-långa bitar
- Blanda potatis, rödlök och tonfisk inklusive oljan
- Smaksätt med lite svartpeppar
- Skär avokadon i kuber och droppa på citronsaft så håller den färgen bättre
- Skala och dela äggen i klyftor
- Ta i ägg och avokado och rör om försiktigt
- Garnera med lite klippt gräslök
Smak och hälsa i fokus
Det går inte att göra avkall på smaken! Ska vi äta bra mat så måste den smaka gott, annars är det ju lönlöst! Hur skulle man kunna ändra matvanor till något som man inte gillar? Här på bloggen och i mina utbildningar ger jag er tips på olika smaksättningar; hur ni kan locka fram smaker och använda t ex matfett där vi lockar fram smaker med fett i optimal mängd.
PS. Dessa recept är bra för dig! Här >>> får du mer tips både för dig som vill gå ner i vikt och för dig som vill minska ditt höga blodtryck.
PSS. Vill du få fler tips så skriv upp dig på vårt nyhetsbrev – klicka här>>>!
Kåsessons följer Nordiska Näringsrekommendationer som är evidensbaserade och bra för hela din hälsa!